28 вер. 2016 р.

Ефективні способи запам'ятати англійські слова

Для того, щоб володіти мовою, потрібно мати досить великий словниковий запас. А запам'ятовувати слова буває так складно! Ось кілька непоганих способів для того, щоб це зробити.


Використовуйте картинки

Малюйте маленькі зображення, щоб запам’ятати значення слова. Не вмієте малювати? Не страшно, а навпаки! Наш мозок отримує стільки однакової інформації, що дивна картинка – це своєрідний сюрприз, а сюрпризи ми пам’ятаємо довго.
Наш мозок краще зчитує візуальну інформацію. Намалюйте смішну картинку, яка ілюструє значення слова. Так ви запам’ятаєте його набагато швидше.

Складайте історії

Ті, хто вивчають англійську, часто скаржаться, що нових слів дуже багато, тому їх важко запам’ятати.  Є один спосіб, яким можна користуватися в цьому випадку. Складіть будь-яку історію, нехай навіть безглузду, в якій будуть задіяні всі нові слова. Уявіть її в усіх деталях.
Ми легко запам’ятовуємо історії, особливо дивні, якщо можемо відтворити їх у своїй уяві. Не соромтеся поєднувати слова кумедними та безглуздими способами.


Запам’ятовуйте фрази, словосполучення

Запам’ятати слово важливо, але англійська мова, як і будь-яка мова світу, не просто набір понять, а інструмент, яким люди користуються, щоб  спілкуватися та висловлювати свої думки. Знаходьте приклади, як те чи інше слово використовується в тексті.
Записуйте не лише окремі слова, а й сусідні. Наприклад, якщо вам потрібно запам’ятати слово «apple» (яблуко), напишіть «the big red apple» (велике червоне яблуко). Запам’ятайте значення слова та складіть із ним три повних речення, щоб потренуватися у використанні потрібного слова.
Складайте асоціативні ланцюжки

Наш мозок сприймає те, що ми читаємо, та перетворює це в образи, ідеї та почуття, а потім формує зв’язки між новою інформацією і тим, що ми вже знаємо. Так відбувається запам’ятовування – нове поєднується з уже відомим.
Уявіть собі дерево. Набагато легше побачити велике дерево з розлогим гіллям, аніж маленьке деревце з маленькими гілочками. Це стосується й нашого мозку. Коли ви поєднуєте нове слово або поняття з тим, що ви вже знаєте, мозку легше знайти потрібну інформацію та згадати її в потрібний момент.
Як це зробити? Дуже просто. Накресліть умовний ланцюжок понять. Візьміть те, що ви хочете запам’ятати (слово, ідея, пропозиція), та напишіть його у центрі чистого аркуша. Потім проведіть лінії від потрібного поняття в усі боки. На кінці кожної лінії напишіть будь-які слова або навіть намалюйте невеличкі схематичні зображення, які виникають у вашій голові при згадуванні центрального слова.
Неважливо, якими будуть ваші асоціації. Просто записуйте усе, що згадаєте. На це знадобиться усього декілька хвилин, але тепер усі поняття у вашому мозку будуть взаємопов’язаними.  Якщо ви побачите або почуєте одне з них, вам буде легше згадати усі інші слова.



Запам’ятовуйте протилежності

Вчіть попарно слова з протилежними значеннями (антоніми) і слова зі схожими значеннями (синоніми). Наприклад, запам’ятовуйте слова angry/happy і angry/cross одночасно. Ми швидше вивчимо схожі та протилежні слова, адже мозок створює між ними зв’язки.





Розбирайте слово за складами

Використовуйте корені, суфікси та префікси, щоб здогадатися, що означає те чи інше слово. Наприклад, навіть якщо вам незнайоме слово microbiology, ви можете здогадатися, що воно означає. По-перше, зверніть увагу на префікс «мікро». Він означає щось маленьке. Можливо ви знаєте, що частина «logy» говорить про науку, вивчення чого-небудь. Так ми можемо сказати, що мова йде про вивчення чогось маленького. Також ви, можливо, пам’ятаєте, що bio означає життя або живих істот. Розмірковуючи таким шляхом, ми можемо зрозуміти, що microbiology – це наука про мікроскопічні живі організми.


Головне – час
Психологи, які вивчають процеси запам’ятовування, стверджують, що є хороший метод запам’ятати щось швидко та надовго. Використайте нове слово відразу, як тільки вивчите його. Потім скажіть його через 10 хвилин. Далі – через годину, на наступний день та через тиждень. Тепер це слово точно залишиться з вами навіки.

Немає коментарів:

Дописати коментар