19 січ. 2017 р.

СЛУХАЄМО ЖИВУ АНГЛІЙСЬКУ (PODCASTS)


Навчальні подкасти – це щось середнє між онлайн-підручником та радіопередачею на замовлення. Цікава інформація, неформальний підхід та зручний формат допоможуть у вивченні англійської у кожну вільну хвилину.

ЯК ПРАЦЮВАТИ З ПОДКАСТАМИ?

Активне аудіювання.

Якщо ви хочете не просто прослухати інформацію, а навчитися швидко схоплювати, про що йдеться, та вивчити нові фрази, доведеться трохи попрацювати. В буквальному сенсі трохи: скажімо, для роботи над «шестихвилинками» від Бі-Бі-Сі знадобиться не більше ніж півгодини.

По-перше, намагайтеся зрозуміти максимум інформації з подкасту або хоча б вловити його основну думку. По-друге, знайдіть текст запису, прочитайте його та виділіть всі незнайомі слова. Розберіться з ними за допомогою словника або інших онлайн-ресурсів, яким довіряєте. Увімкніть аудіо і спробуйте вловити на слух уже знайомий вам текст. А тепер перекажіть почуте, імітуючи акцент, вимову та інтонацію диктора. Ще можна виписати нові граматичні конструкції та скласти з ними власні речення.
Інший варіант – обрати подкаст, до якого вже готовий стовідсотково правильний текст і роздрукувати його в кількох екземплярах. Відразу гляньте в словник і підпишіть значення нових слів. Ті, які викликають сумнів, але здаються знайомими, підкресліть або виділіть кольором. В перший день увімкніть запис і починайте відслідковувати почуте по тексту. Зробіть це кілька разів. Перевірте в словнику, чи правильно ви зрозуміли з контексту значення підкреслених слів. Підпишіть їх. Наступного дня візьміть чистий текст і виконайте те саме завдання. Якщо вчора ви були чесні з собою, невідомих слів стане менше. Працюйте над подкастом кілька днів, доки не відчуєте, що розумієте його без проблем, а кількість незнайомих лексем наближається до нуля.

Пасивне слухання.

 Подкасти можна увімкнути онлайн, коли займаєтеся домашніми справами, або завантажити в смартфон перед прогулянкою чи довгим переїздом. Навіть якщо ви не концентруватиметеся на матеріалі, а він просто йтиме фоном, мозок все одно оброблятиме інформацію. Але набагато ефективніше ставити на повтор подкасти, які ви опрацювали раніше. В будь якому разі, старий чи новий запис варто пасивно прослухати хоча б тричі. Головне, щоб він відповідав вашому рівню. Пам’ятайте, що володіння мовою – це навичка, і щоб здобути її, потрібні повторення.



Подкасти ESL тривалістю 10-30 хвилин підійдуть слухачам з середнім рівнем англійської. Вони побудовані у формі діалогів та супроводжуються текстовим варіантом розмови. Тут хороша лексика, але темп мовлення на початку запису спеціально вповільнений. Якщо для вас це занадто, пропускайте початок з розбором окремих слів і перемотуйте на той самий діалог в людському темпі. І за тегами обирайте подкасти на цікаву вам тему: бізнес, здоров’я та медицина, їжа, повсякденне життя, подорожі.


Записи розраховані на рівні Elementary та Pre-Intermediate і займуть від 10 до 15 хвилин. Розмови молодих людей з цих подкастів – джерело корисних фраз для повсякденного спілкування. Теми варіюються від Шекспіра та справжньої дружби до обговорення телешоу та результатів міжнародних іспитів. Проста лексика поєднується зі швидким темпом мовлення, а до кожного аудіозапису додаються транскрипти та спеціальні завдання.


Професійний викладач з багаторічним досвідом Люк працює в жанрі «стендап-подкасту»: його записи відрізняє оригінальний педагогічний підхід та щедра порція гумору. Власне, комедіант – друге покликання Люка, і на сайті, крім подкастів, можна знайти роклад його виступів. Але повернемося до теми: разом з викладачем-артистом вивчати мову можна на прикладі лексики з серіалу «Доктор Хто», феномену «Назад у майбутнє» або жартів британських стендап-коміків – з поясненням.


На сайті представлений величезний масив радіопрограм та навчальних матеріалів – від радіосеріалів до уроків граматики. Записи тривають від 5 хвилин до години і розраховані як мінімум на середній рівень англійської. Зазвичай записи доступні протягом місяця. Якщо не встигнете прослухати чи завантажити нове, принаймні можна звернутися до архіву. Серед актуальних радимо 6-хвилинні передачі про граматику і лексику, а також випуски Learning English Drama з начитками класичних англійських творів: вони ідеально підходять для вивчення канонічної вимови.


Intermediate, Upper Intermediate та Advanced – на betteratenglish.com можна знайти подкасти для різних рівнів. Об’єднує їх те, що всі вони адресовані охочим спілкуватися розмовною англійською, розуміти сленг та ідіоми. До кожного аудіозапису додається скрипт та матеріали з поясненнями слів. Автор подкастів Лорі відповідально підходить до роботи. Наприклад, вона експромтом записала одну з бесід з матір’ю, яка була не в курсі того, що відбувається, але пізніше була не проти публікації. В результаті слухачі отримали справжню живу розмову.

Немає коментарів:

Дописати коментар